Mijn naam is Annelous Kist, met passie werk ik als paardentandarts en dierenarts vanuit het bosrijke Drenthe, in Darp.
Achtergrond
Als klein meisje riep ik altijd al 'ik wil later dierenarts worden!'
Dat gevoel werd alleen maar sterker toen ik acht jaar was en mijn eerste eigen pony kreeg, Ilona, een fjord van dezelfde leeftijd als ik. Het was liefde op het eerste gezicht.
Nog steeds word ik er dolgelukkig van als mijn oude dametje van inmiddels bijna 32 jaar mij elke dag warm onthaalt. Inmiddels is mijn beestenboel uitgebreid met nog 3 pony's, twee katten en een hele leuke man. 25 jaar geleden ontmoette ik voor het eerst een paardentandarts, hij had een koffer, één vijl en een appelboor bij zich. Achteraf denk ik, dat had anders gekund. De paarden-tandheelkunde heeft in de loop der jaren enorme ontwikkelingen doorgemaakt en ik ben er altijd al erg in geïnteresseerd geweest.
Carrière
Gelukkig ben ik in de tussentijd nooit van dat plan - om dierenarts te worden - afgeweken.
In 2007 begon in aan de studie diergeneeskunde. In juli 2013 was ik klaar om aan de slag te gaan als dierenarts landbouwhuisdieren en paard bij dierenkliniek de Woldberg in Tuk.
Hier kon ik mijn interesse in het paardengebit verdiepen en kon ik doorgaan met studies en stages. Ook heb ik kennis en ervaring opgedaan tijdens het meelopen met gerenommeerde paardentandartsen en dierenartsen in Nederland en België. In juni 2014 behandelde ik mijn eerste paardengebit.
Nu, bijna 6 jaar later is het tijd om mijn vleugels uit te slaan en zelf te gaan ondernemen. Ik heb een enorme passie voor het paardengebit en wil kansen aangrijpen om hierin als maar beter te worden en nieuwe technieken te ontdekken.
Ik wil blijven ontwikkelen en kennis opdoen. Dit doe ik onder andere door nascholingen te volgen met betrekking tot het paardengebit, maar ook andere paard gerelateerde veterinaire nascholingen omdat mij de algemene gezondheid van het paard aangaat. Ik loop af en toe mee met een humane tandarts (Annemiek Linde, Meppel) omdat in de humane tandheelkunde technieken worden toegepast die ook bij het paardengebit toegepast kunnen worden.
Ik ben gecertificeerd bij de Nederlandse Vereniging voor Gebitsverzorging van het Paard (NVVGP).
Mijn loopbaan als dierenarts laat ik niet in zijn geheel achter. Ik blijf bij de dierenkliniek werken als erkend paardenarts en geborgd rundveedierenarts, zodat ik naast de twee dagen dat ik werkzaam blijf op de kliniek ook in de spoeddienst actief blijf.
Bovendien vormt zich een mooie samenwerking omdat ik naast de tandheelkunde ook veterinaire diensten kan blijven aanbieden, zoals mest meenemen voor onderzoek en worm-advies, voedingsadvies, vaccineren etc.
Naast het praktische werk, deel ik met veel plezier mijn kennis over het paardengebit. Ik vind het leuk om klanten en andere geïnteresseerden hierover te vertellen. Ik haal er veel voldoening uit wanneer mensen gaan begrijpen hoe het gebit werkt en waarom het van belang is om hier aandacht aan te besteden. Ik kijk er dan ook altijd erg naar uit om als gastdocent les te geven op de Freestyle academy in Ruinerwold voor de opleiding tot welzijnsadviseur. Stel mij dus gerust vragen over het paardengebit. Met enthousiasme zal ik hierover vertellen!