Het doel van mijn behandeling is een gelukkig, gezond paard en een tevreden eigenaar. Ik vind het dan ook leuk om je mee te nemen in de mond van het paard, je mee te laten kijken, voelen en ervaren zodat je weet wat er met je paard aan de hand is en je ook weet waarom een gebitsbehandeling zo belangrijk is. We bespreken samen het uiteindelijke doel en de weg ernaartoe door middel van een behandelplan.
Inspectie
Een behandeling of behandelplan wordt altijd gestart met een mondinspectie. Hierin overleg ik met jou wat er nodig is om het gebit van je paard zo optimaal mogelijk te laten functioneren en maken we een plan voor de toekomst. Voorkomen is beter dan genezen. Het wisselen van kiezen en snijtanden begint op 2,5 jarige leeftijd. Daarom adviseer ik paarden vanaf 2,5 jarige leeftijd elk half jaar te laten controleren.
Bij het eerste bezoek kunnen eventuele wolfskiesjes verwijderd worden, zodat het paard op de leeftijd wanneer het ingereden wordt hier geen hinder van ondervindt. Mijn advies is het paard na het vijfde levensjaar jaarlijks te laten controleren.
Gebitscontrole is gratis voor vaste klanten, mits het op de route is gelegen, anders worden er enkel visitekosten in rekening gebracht.
Behandeling
Om een gebit optimaal en zo nauwkeurig mogelijk in balans te brengen, werk ik voornamelijk met elektrische apparatuur. Het is dan ook noodzakelijk dat er een stroompunt in de buurt van de plaats is waar we het paard behandelen. Hier kan je kijken voor een impressie van mijn behandelingen. Wolfstandjes en het trekken van elementen behoort ook tot de mogelijkheden, onder lokale sedatie.
Na een behandeling behoort een gebit in balans te zijn. Dit wil zeggen dat de druk normaal verdeeld is via de snijtanden, kiezen en het kaakgewricht, het paard normale kauwbewegingen kan maken, niet belemmert wordt in de aanleuning en absoluut geen pijn in zijn mond ervaart.
Sederen
Omdat ik dierenarts ben heb ik de vaardigheden om het paard klinisch te kunnen beoordelen alvorens te gaan sederen via de bloedbaan. Sederen is noodzakelijk om nauwkeurig, rustig en veilig te kunnen werken. Wanneer het paard gesedeerd is blijft het staan en ervaart geen stress tijdens de behandeling. Ook ontspant het paard, waardoor er minder druk wordt uitgeoefend op het kaakgewricht door de mondsperder.
Als eigenaar is het soms spannend als je paard gesedeerd wordt, daarom gaat alles in overleg. Soms kan het paard om medische redenen beter niet gesedeerd worden, ook dan maken we samen een plan van aanpak.
Intensievere ingrepen
Soms is een gebit zodanig uit balans, dat het meer werk is om het optimaal te kunnen laten functioneren. Soms kies ik samen met de eigenaar ervoor om dit in etappes uit te voeren, omdat dit beter is voor het welzijn van het paard, maar ook omdat kiezen en snijtanden zenuwen bevatten en je soms simpelweg niet 'verder' kunt. In sommige gevallen kunnen er kiezen en snijtanden getrokken worden op locatie, onder sedatie en lokale verdoving. In gevallen waarbij dit niet mogelijk en verwijs ik door naar mijn collega, welke over faciliteiten beschikt in haar kliniek in Nuis.
Verslaglegging en kosten
Na elke gebitsbehandeling wordt er een gebitskaart aangemaakt. Hiervoor gebruik ik een app waardoor je deze meteen na de behandeling in je mailbox ontvangt.
Ook ontvang je per mail de factuur en het logboek en de algemene voorwaarden waaronder ik werk.
Op de factuur worden de kosten gespecificeerd zoals de kosten van de behandeling (eventueel aangevuld met extra handelingen zoals trekken van elementen, behandelen van diastasen, spoelen, vullen etc.), injectie (en sedatiemiddel) en voorrijkosten.
Betalen kan contant of online via een betaalverzoek. In overleg is betalen binnen 10 dagen na ontvangst van de factuur is ook mogelijk.
Heb je vragen? Neem gerust contact met mij op.